11:20 AM
2021. 04. 06. ÚJ TURISTAÚT LÉTESÜLT A BARANYAI-DOMBSÁGBAN

A Baranyai-dombság első turistaútjai 2010-ben létesültek, majd a teljes hálózat 2011-ben készült el. A Máriakéménd, községháza nevű buszmegállótól induló, a kéméndi pincesorra vezető kék négyzet jelzés 5,5 km-el meghosszabbításra került, ezáltal Monyoród és Szederkény is bekapcsolódott a magyarországi turistautak rendszerébe. A régi meglévő és az új gyalogos túraútvonal az alábbi térképre is berajzolt nyomvonalon vezet: Szederkény, Rákóczi Ferenc utca, autóbuszmegálló – Szederkény, Pécsi út – Szederkény, községháza megálló (önkormányzat) – szederkényi pincesor – Szőlő-hegy – Monyoródi szurdok – Oberriter-kereszt – Monyoród, autóbuszforduló – régi szurdok felhagyott pincelyukakkal – Margaréta-szobor – máriakéméndi déli pincesor – Új-hegy – Máriakéménd, községháza autóbuszmegálló. A teljes kék négyzet jelzésű útszakasz Szederkénytől Máriakéméndig 6,5 km. Szintemelkedés: 170 m.

Az új út változatos nyomvonalon halad: érint településeket, pincesorokat, szurdokokat, szőlőket és erdőket is. A magaslatokról szép kilátást nyújt a környékre. A fenti túraútvonal kialakítása végett két apróbb változás is történt a turistaút-hálózatban: Máriakéméndről indulva a kék négyzet jelzés a pincesorra felérve eddig északnak fordult és itt fejeződött be a kék körséta útvonalához érve. A jelzés a Margaréta elágazásnál most nem északnak, hanem délre fordul, és a korábbi kék emlékmű jelzéssel megegyező nyomvonalon vezet a Margaréta szoborig. Emiatt a rövid, 0,3 km-es „zsák jellegű” kék emlékmű jelzés megszüntetésre került (a felesleges fonódás miatt.) A Margaréta szobrot így az új kék négyzet jelzés érinti, és a turistaút innen immár két irányba vezet (Máriakéménd és Monyoród felé.)

Mivel a változás miatt a máriakéméndi pincesoron a Margaréta elágazásától északra nem vezet turistaút, így a kék négyzet és a kék irányított kör (körséta) útvonalát egy új, mindössze 70 m-es kék kereszt jelzés köti össze. Itt csupán két jelzés került felfestésre, mivel az út északi végpontjából már látszik a Margaréta elágazás fatáblája. A két közeli túraútvonal ezáltal összekötésre került.

A most létesített új túraútvonallal a Baranyai-dombságban 161,2 km-re nőtt a jelzett utak száma. Az új turistaút kialakítását a Szederkényi és Monyoródi Önkormányzat támogatásával Biki Endre Gábor végezte.


A kék négyzet jelzés 3 települést kapcsol össze és négy buszmegállót érint, ahol kezdési vagy befejezési lehetőség is adott.

Az alábbi képekkel és a felfestett jelzésekkel mutatom be az új túraútvonalat.


Jelzés alapozása


Az első induló jelzést a jobb alsó sarokban kis indító kör is jelzi a szederkényi buszmegállóban.


A szemből érkezőknek a pont a jobb alsó sarokban van, ez jelzi (mint mondat végén a pont), hogy itt ér véget a turistaút.


Karasica hídja húsvéti dekorációval Szederkényben


Pihenőpad Szederkényben


Kerékpárút Szederkényben


Kőkereszt a monyoródi szurdokban


Monyoród temploma távolabbról


Feszület Monyoródon


Monyoród, buszforduló


Monyoród, Petőfi Sándor utca


Monyoródi szurdok


Margaréta szobor


Máriakéméndi pince


Pince Máriakéménden


A kék emlékműjelzés törlésre került, helyette ezen a szakaszon is a kék négyzet vezet.


Ezt az északi szakaszt váltja ki az új kék kereszt jelzés. A kék négyzet áthúzva még látható, hogy aki korábbi térképpel indul útnak, még megtalálja a régi jelzéseket is. A legközelebbi felfestéskor - néhány év múlva - a törlőkereszttel áthúzott jelzések véglegesen megszüntetésre (leszürkítésre kerülnek), mivel addigra a friss kiadású térképek már jelezni fogják a változásokat.


Az új kék kereszt jelzés

Megtekintések száma: 636 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 eszgé   [Bejegyzés]
Köszönjük a szöveges és a fényképes túratervet!

Név *:
Email *:
Kód *: