1:41 AM
2021. 04. 07. A KOCKÁS LILIOMOK FÖLDJÉN JÁRTAM

Autós falujáró túraként jutottam el Mattyra, és az azon túl elhelyezkedő Keselyősfapusztára. A pusztától pár száz méterre délre a Dráva töltésének erdősávjában fedezhetjük fel a csodaszép kockás liliomokat. A virágok fotózása után úgy döntöttem, felkeresem a közeli kis pusztákat, falvakat. Autózás közben már-már úgy tűnt, mintha lementem volna a térképről, vagy talán már nem is Magyarországon lennék. Kis külterületi puszták, melyek egykor nem is olyan kicsi faluk voltak, de ma már alig-alig lakják, buszközlekedés is csak Keselyősfapusztára van (munkanapokon napi kettő járatpár, egy hajnalban, egy késő délután). Hétvégén szünetel a közlekedés. A többi pusztára nemhogy busz, de még rendes út sincs.

Elindultam Tótokföldjére, de nem voltam benne biztos, hogy eljutok a célig autómmal a hatalmas kátyúk és egyre szűkölő úton, aztán jött egy nagyon keskeny híd. Mivel előttem cigányok mentek át rajta lovaskocsival, gondoltam, talán az autót is elbírja. Szerencsém volt, de még visszafelé is át kellett jönni rajta. Ha már itt voltam, nem hagyott a kíváncsiság, és még tovább mentem az igencsak elhagyatott Eperjespusztára, hiszen nem valószínű, hogy msotanában én errefelé járok. Nem gondoltam volna, hogy Baranya megyében vannak még ilyen mindentől távoli puszták mindenféle korunkat behálózó szolgáltatások nélkül. A pusztalátogatás után még Gordisát és Drávaszabolcsot is bejártam.


Keselyősfapusztán egykor katolikusok lakhattak


Érdekes egy buszmegálló (sőt buszforduló), melyet egy elsőbbségadás kresztáblából alakítottak ki, sőt együtt töltik be szerepüket, s nincs buszmegállótábla, s persze járdasziget sem.


Takaros kis házak állnak még itt, de úgy tűnik nem lakják őket, inkább csak hétvégi tanyák.


Dráva


Vízügy gátőrháza


Kockás liliom


Ikrek


Na most Totókföldje, vagy Tótokföldje? DDD


Itt kezdődik a falu


Az itt élők egykor tisztes méretű képoszlopot emeltek


Megdőlve bár, de kidőlve nem...


A falucska


Harangláb és kőkereszt is van


"Túratársak"


Aki erről a házról és gazdáiról többet szeretne megtudni, kattintson a képre, aztán térjen vissza eme cikkre


Sok ház van még most is a pusztán


Eperjespuszta tábláját sem tegnap helyezték ki


Itt is megállt az idő


Valamikor járda is volt a házak előtt, amit már visszahódított a természet


De némelyik ház olyan, mintha valóban egy élő faluban lenne


A kerítés falába épített szentképtartó vagy szoborfülke ma már üres


"Szent Antal tiszteletére álitatott 1938"


Visszafelé autózva


Ez már Gordisa


Gordisa temploma


Drávaszabolcs határában új kerékpárút épült


Egykori vasútállomás Drávaszabolcson (a sínek helyén ma kerékpárút létesült)


Ez olyan, mintha egy buszváró lenne, de erre nem jár busz, csak egy keskeny út és a kerékpárút van itt


Drávaszabolcs főutcájából egy keskeny kis zsákutca ágazik ki, ahol mindössze 3 ház áll. És itt egy buszmegállótábla létezik, kiírt menetrenddel, járdaszigettel, paddal. A menetrend kb. 25 évvel ezelőtt került kihelyezésre. Helyiektől megtudtam: egykor ez egy szélesebb út volt, ezen jártak a buszok Harkány felé, de már évtizedek óta nincs erre forgalom, új út épült pár száz méterrel arrébb. Állítólag a '90-es években még itt fordultak meg a buszok, és akkor még használt megálló volt, aztán megépült a mai buszforduló. Érdekes lenne, ha egy arra járó idegen ebben a fantommegállóban várná a kiírt időpontban a buszt, majd kártérítésért reklamálna, hogy nem jött a járat. Érthetetlen, hogy 25 év alatt a volán nem vette le a táblát és nem számolta fel a megállót.


Az újabb megálló


Ma is hasonlóak a járatindulások, de ma már több van


A mai forduló már igényesebb


Református templom

Megtekintések száma: 60 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Részben örülök, hogy nem mentem arra (hiszen a szomorú dolgokat láttam volna) részben örülök, hogy arra is elmentél és bemutattad a szépségeket, melyek azért mégiscsak vannak. Azért érdekes, hogy a kihalóban lévő falvakban is van némi élet…
A kockás, hát az meg gyönyörű…Irigylem a „harangot” alulról lefotózott képedet, de tudom, ehhez bizony ügyesnek kellett lenni :-)

0
1 Milotta Lászlóné   [Bejegyzés]
Nagyon köszönjük! Nagyon érdekes beszámoló, remélem túrázunk még arra.

Név *:
Email *:
Kód *: