10:46 PM
2021. 07. 07. KISBÚCSÚBÓL NAGYBÚCSÚ LETT MÁRIAKÉMÉNDEN

A Baranyai-dombság búcsújáró kegyhelyén mindmáig búcsúkkal ünneplik a Mária ünnepeket. Eddig Sarlós Boldogasszony napján, június 2-ához legközelebbi vasárnap tartották a búcsút, melyen jellemzően 50-100 fő vett részt, leginkább a helyiek és a természetjárók, illetve zarándokok, akik gyalog érkeztek. Ez volt az ún. kisbúcsú. Az idei évben másképp alakult az ünnep. A Tolna megyeiek búcsúja szeptember 12-én Mária nevenapján szokott lenni, de tartva a vírus újabb őszi hullámától, előrébb hozták, és úgy döntöttek, inkább a július 2-ai ünnepet tartják meg idén.

Ezen a napon pénteken így két szentmise is volt, mert érkezett Bátaszékről egy 50 fős zarándokcsoport, akiknek külön misét tartott plébánosuk, Kürtösi Krisztián. Ezután következett a nagy ünnepi szentmise, melyet Felföldi László megyéspüspök tartott, akit elhívtak Máriakéméndre erre a napra, hogy ő tartsa a misét. Mivel a másik csoport 45 perc késéssel kezdte a misét, ezért várakozni kényszerült. Szerencsére, türelmes ember, prédikációjában is kiemelte a türelem, a megértés és egyéb problémák megoldásának kérdését, mely, mint elmondta, mindenki számára követendő kell, legyen. Emiatt azonban az ebédmeghívást már nem tudta elfogadni, hiszen a nap további részében programja Máriagyűdre, az Ifjúsági Találkozóra szólította, aminek helyszíne egyébként évekkel ezelőtt mindig Kéménd volt. Talán idővel visszakerülhetne ez a rendezvény is, vagy legalább 2 évente. A pénteki búcsún kb. 300 fő vett részt.

Július 4-én, újabb búcsú volt a kegyhelyen, ezúttal Mayer Mihály ny. megyéspüspök celebrált szentmisét, aki megáldotta a főoltáron álló, 1765-ből való tiroli eredetű restaurált kegyszobrot. Ezen a búcsún is sokkal többen voltak a szokásosnál, mintegy 250-en, mely annak köszönhető, hogy idén szélesebb körben lett hirdetve, és a megújított kegyszobor megáldása még a távolabbi híveknek is fontos volt. Szekszárdról és Dombóvárról is érkeztek kisbusszal zarándokok. Így az idei évben a "kisbúcsún" a 2 nap alatt 550 fő vett részt, mely igen szép eredmény. A kegyhelyen a nyári szezonban szinte folyamatosan táboroznak, látogatók, zarándokok érkeznek, így mondhatni állandó használatban van, úgy mint régen. De ez tényleg csak azzal érhető el, hogy rá kell szervezni, és hirdetni kell, egyszóval reklámot kell csinálni.

A pénteki búcsú képei:


"Máriakéménd, autóbusz-pályaudvar"


Bátaszékiek miséje


Egy órával később Felföldi László püspök miséje


Teltház


250 főre főztek a templomudvarban


Sátrakat is állítottak


Árusok is voltak


Egy néni jött népviseletbe

A vasárnapi búcsú képei és a kegyszobor megáldása:


Zarándokmenet érkezik Dombóvárról


Mayer Mihály misét celebrál

Megtekintések száma: 63 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Búcsújáró   [Bejegyzés]
Talán nem véletlenül késtek... Vajon kinek mi volt az érdeke ??? Azért úgy látom, mégiscsak jól sikerült, ezt leszámítva...

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Öröm olvasni, hogy egyre forgalmasabbá válik Máriakéménd. Az új püspök is talán többször fog itt megfordulni, mint az előző...Sajnálatos, hogy a bátaszékiek késése miatt nem tudott tovább maradni - és nem is értem a "vendégeket" - enyhén szólva is udvariatlanság az efféle késés....

Név *:
Email *:
Kód *: