10:42 PM
2021. 07. 11. ISMÉT FELNYÍLT EGY LÁDIKA MÁRIAKÉMÉND MÚLTJÁBÓL

A máriakéméndi plébánia nagyon sok régi értéket képet, dokumentumot őrzött egykor, melyek nagy részét széthordták a papváltásokkor vagy egyéb alkalmakkor. Szerencsére még sok minden fellelhető volt, padláson, pincében, stb. Most egy újabb "kincsesládika" került vissza évtizedek után... A ládika tartalma 100-nál is több régi fotó a kegyhelyről a 20. század elejétől egészen az 1980-as évekig. Nagy szerencse, hogy sok-sok év után visszakerült most ez a gyűjtemény, s ha akármilyen "további véletlen" folytán ismét elveszne, digitálisan most már biztosan megmarad.


Ez a ma még fellelhető rajzolat az 1800-as évekből származik. Sajnos a barokk búcsújáró kápolnát érthetetlen módon valamikor a 20. század elején lebontották, de ennek pontos dátumát vagy miértjét mélyen elhallgatták, mind a mai napig nem került elő ezzel kapcsolatosan egy árva bejegyzés se a Historia Domus-ból, sem más dokumentumból.


Máriakéméndről eddigi ismereteink szerint 11 db képeslap lett kiadva a 20. században és 2 db általam 2016-ban. Lassan esedékes újabbat készíteni.


Máriakéménd - Siklós képeslap, melyet egykor a megye több pontján árusítottak


Ez felvétel valamikor az 1960-as években készült. Alkonyatkor inkább egy elvarázsolt kastélyra hasonlított a kegytemplom. Kevésbé szépnek, inkább félelmetesnek tűnt. Furcsa felvétel, mert úgy tűnik, mintha csupa kis fenyő nőné körbe az épületet, de itt fenyők sohasem voltak. Ezek valamilyen más cserjék lehettek abban az időben.


Itt már rajta van a műemlékes tábla


Az udvaron tyúkok - falusi kegyhely lévén ez volt a fűnyírás.


Még a szentély keleti oldalán egy kis barokk ablak látható,
ezt 1977-ben befalazták és lejjebb nyitották a gótikus ablakokat


A kegytemplom előtere 1977-ig nem volt lebetonozva,
csak egy keskenyebb téglajárda vezetett a bejáratig.
Itt még milyen sok gyerek volt...


Plébánia és a stációk


Ez a felvétel már az 1977-es felújítás után készült.


1970-es évek eleje


1970-es évek


1976-ban megindult a kegytemplom renoválása, de először a műemlékesek a harangtorony teljes lebontását javasolták, mert az később, 1817-ben épült a templom hátuljához, a szentélyhez. Így akarták bemutatni az 5. gótikus résablakot. Szerencsére az akkori plébános nem engedte a torony lebontását.


A torony már kész


A felújítás után


Az 1970-es évek templombelsője


Egykor még virágoskertet is gondoztak a kegyhelyen lakók (apáca) és a falubeliek is kijártak, segítettek a kertgondozásban.


1990-es évek eleje. Itt az akkor nemrég felújított stációk láthatók.


1980-as évek vége 1990-es évek eleje, még megvan az élénk sárga színe a templomnak, de már megindultak a romlás jelei


Az 1990-es években az angyalok szájáig felért a vadszőlő...


Nem akadt senki, aki egy mozdulattal letépje...


Hol is a két Zsolnay angyalszobor? Az 1990-es évek végére már csak két zöld gombolyag meredt a Karasica-patak völgyére. Teljesen benőtte ekkorra az angyalokat a vadszőlő, de így legalább nem volt látható romos állapotuk. Ha ez a fénykép most nem kerül elő, talán ezt el sem hinné senki. Ami még érdekes, a kapu két pillérén a díszek. Nem sokáig voltak meg, csak néhány évig. Hogy mi történt velük, nem tudni.

Megtekintések száma: 64 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 4
0
4 Gyalogló   [Bejegyzés]
Soha nem fogjuk megtudni, még kinél mi lapul. Egy időben, amikor a ház lakatlanná vált, vitt mindenki mindent. És amikor Endre és segítői újraindították itt az életet, és régi fotókat, egyebet gyűjtöttek, emlékszem mély hallgatás volt csak. Most meg mégiscsak előadták??? Most már mindegy is, a lényeg, hogy újra rendelkezésre áll, és más is megismerheti a rejtegetett képeket.

0
3 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Már bocsánat, hogy ilyent kérdezek, de vajon ki és főképp miért rejtegette ezeket a képeket ? És vajon mi van még, ami titokban itt-ott lapul ? Számomra ez teljesen érthetetlen történet. Megszólalt a „lelkiismerete” (?) valakinek ????

0
2 ra   [Bejegyzés]
Kicsit sajnálom hogy ma nincsenek lombos fák az előtérben, pedig ez a képek tanúsága szerint hozzátartozó látvány volt. Azért a fenyők se csúnyák..

0
1 ra   [Bejegyzés]
Én sem hinném el ;)

Név *:
Email *:
Kód *: