1:29 AM
2021. 07. 15. KÉMES - SZAPORCA - TÉSENFA - DRÁVACSEHI (ZÖLD TÚRA)


Fekete-víz

Megelőzve a beígért 38 fokot, már hajnali 4.45 órakor nyitottam a garázskaput. Autóba pattanva hajnalok hajnalán Pécset elhagyva gurultam lefelé a Tenkes vidékén Harkány felé. Kellemes zenét hallgatva utaztam, a forgalom minimális volt, így kb. 20 perc alatt meg is érkeztem Harkányba. Még jócskán várnom is kellett az 5.40-es buszra mellyel Kémesig utaztam. 3-an voltunk csak a járaton.

6 órakor meg is kezdtem gyaloglásomat a cúni bekötőúton, hogy rácsatlakozzak a zöld sáv jelzésű turistaútra, ami kiderült, a valóságban gyakorlatilag nem létezik. 14 évvel ezelőtt, 2007-ben került felfestésre, azóta lekoptak a jelek, nem lett megújítva, bár a térképeken szerepel. Ennek ellenére követhető volt végig az útvonal, és 4 db nagyon megkopott jelzést találtam is. Nyolc óráig egészen kellemes volt a túrázás, utána azonban rohamosan emelkedett a hőmérséklet.

9.40-re be is értem a célba, Drávacsehibe, ahol még szétnéztem, majd letelepedtem a váróterem árnyékos padjára, és mivel volt jó másfél órám a 11.20-as busz indulásáig, ezért nekiálltam egy kicsit dolgozni. Tíz telefon, a heti forgalom lebonyolítva, aztán megállapítottam, hogy a héten még két szabadnapot engedélyezhetek magamnak. De mindenképp árnyékosabb célpontokat, vízpartokat keresve. Csehiből a busszal hamar leértem Harkányba, ahol az autóm várakozott, mellyel még tettem egy kört Beremendre, ahol kellemesen felfrissültem a karsztvizes strandfürdőben. Ebben a melegben a harkányi fürdőhöz most nem volt kedvem, jobban esett csobbanni egyet az amúgy is olcsóbb beremendi strandon. Jó nagy úszómedence is van.


Cún református
temploma a távolban


Itt vezet a "turistaút"


Öntözik a végletekig kiszáradt földeket


Kínkeserves munka ebben a hőségben a káposztaföldeken


A Fekete-víz és a Pécsi-víz összefolyása


Hétöles-tó, melynek sem befolyása sem kifolyása sincs, egy régi holtág maradványa ez.


Szaporca


Útmenti virágok


Drávacsehi


A II. világháborúban elpusztított református templom romjai


Levendulaföldek


Levendulaszárító házacskák


Aztán mentem Beremendre

Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Én még ilyen forró nyárra és ilyen rendkívüli szárazságra nem emlékszem. Sajnos évről-évre rosszabb a helyzet. Idén látni azt a jelenséget, hogy sok helyen a cserjék után már egyes fák is pusztulóban vannak. Nyílt, napos területen nem is ajánlott ilyenkor túrázni, ezért mentem én is hajnalban, így még elviselhető volt.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Még ha fizetnének se, indulnék neki ebben a szaharai melegben egy túrának ! Pedig szép helyeken jártál, érdemes volt errefelé menni. Kétségbeejtő, ahogy a földek (és tulajdonképpen minden más) is kinéz, szenved a csapadéknélküli forróságtól a természet. Nem is szívesen gondolok rá, milyen jövőnk lesz ? Ugyanakkor meg Németországban árvizek dúlnak. Valami elromlott - vagy elrontottuk...
De azért ezt a túra-útvonaladat érdemes másnak is felkeresni !

Név *:
Email *:
Kód *: