0:42 AM
2021. 08. 19. EGY KÖZÉPKORI TEMPLOM MARADVÁNYÁRA LELHETÜNK OROSZLÓN

Aki az internetet vagy a szakirodalmat böngészi, a Mecsektől északra, már a Hegyháton egy régi, 13. századból való templom megmaradt szentélyével találkozhat Oroszló határában. Régóta terveztem már, hogy egyszer érdemes lenne felkeresni, de a falun keresztülhaladva sosem látszott, így valahogy mindig túlhaladtam a településen, hogy majd legközelebb. Most egyik autóutam errefelé vezetett, így már előre információt gyűjtöttem róla, a körülbelüli helyét is sejtettem, és azt is, hogy a temetőben van, ezért nem gondoltam, hogy különösebben nagy kaland lenne megtalálni.

Az „oroszlói púpokat” elhagyva a távolban fel is tűnt egy domb magaslatán a keresett temetőkápolna. A faluban lassan haladtam, letérési lehetőséget keresve nyugat felé. Egyetlen egy utca sem ágazott ki ebbe az irányba. Ez furcsa volt… A falu vége táblánál megfordultam és irány vissza. A település déli vége előtt volt egy nagyon keskeny meredek utca felfelé, ám ez zsákutca. Itt érdeklődtem, hogy merre találom a kápolnát. Nem tudták megmondani. Mondtam, hogy tulajdonképpen a temetőt keresem, mert ott van. Nem tudjuk hol a temető, mondták a huszonéves „lánykák”. (Ha nem tudjátok, hát nem, de egyszer ti is megtudjátok, gondoltam…)

Nagy nehezen tudtam csak megfordulni a szűk és meredek helyen, majd visszamentem a központba. Az árkot ásók közül sem tudta senki, mit keresek. Egy öregasszony vánszorgott, gondoltam, az csak tudja. Ő azt mondta, valóban a temetőben van, és menjek el Felsőegerszegpusztára, onnan lehet eljutni. Elmentem. Ott egy lezárt majorság volt, továbbmenni nem lehetett, bár valóban az oroszlói temető ennek közelében van. Közben telefonon kértem segítséget: az információ szerint a falu központjából, a mostani templomtól vezet út a temetőkápolnához. Sajnos ez az információ is tévesnek bizonyult.

Megint visszamentem a faluba. Egy cigányasszonyt kérdeztem: ő már tudni vélte, hogy a faluból északra lévő temetőben van, de szerinte a temetőbe nem vezet út, és igazából nem tudta értelmesen elmondani, merre induljak. Végül azt ajánlotta, elküldi az unokáját. Jött is a tizenéves fiú, beült az autóba, és nagyon pontosan elnavigált a temetőbe. A megoldás kulcsa az volt, hogy a kerékpárútra kellett autóval ráhajtani, azon 1 km-t kellett menni északra, ez vezet a temetőbe. Én láttam ezt a kerékpárutat, de nem mertem először autóval ezen végigmenni, s nem is gondoltam, hogy a temetőbe ez a bringaút vezet… Tábla sem jelezi a temetőt, sőt egyáltalán semmit sem jeleznek a faluban sem. Lefotóztam a kápolnát, majd visszavittem a srácot a faluba.

Az Oroszló külterületén álló temetőkápolnáról ennyit sikerült megtudnom:

A temetőkápolna egyenes záródású szentélye egy 13. századi templom maradványa. A temetőkápolna középkori eredetű, barokk, majd romantikus átalakítással. A Szent Mihály tiszteletére volt szentelve, a leiratok szerint a hozzá tartozó pap már fizette a pápai tizedet az 1330-as években.


Ez a templom egykor Egerszeg plébániatemploma volt, más források szerint oroszlóé, és 4 falu tartozott ehhez a templomhoz (Vázsnok, Felsőegerszeg, Varga és Oroszló). Bizonyára ezért épült egy jól látható magaslatra. Az 1870-es évekre ez a 13. századi templom igen rossz állapotba került. Tetőzetének fenyegető volta miatt be is zárták. Ekkor elhatározták, hogy immár bent a faluban építenek új templomot, amit a hívek könnyebben megközelíthetnek.

A középkori templom hajóját teljesen elbontották, de a szentélyét meghagyták, és emlékkápolnává (temetőkápolnává) alakították, Lamping Ádám gödrei építőmester munkájával, 462 Ft. költséggel. A régi templom néhány elemét, és köveinek egy részét beépítették az épülő templomba.

Az új oroszlói templom Szelier András ottani buzgó katolikus molnármesternek mintegy 8000 forintnyi költségen készült el. 1892 október 2-án méltóságos és főtisztelendő Troll Ferenc székesegyházi éneklőkanonok, pápai udvari főpap által püspöki engedéllyel Szent Mihály arkangyal tiszteletére a temetőbéli kápolnával együtt, a környékbeli papság, valamint a helybeli és a vidéki hívek nagy tömegének buzgó részvétele mellett ünnepélyesen megáldotta szent mise keretén belül.

A temetőkápolna a 20. század közepére rossz állapotba került. Gyimesi László, sásdi plébános 1955-ben tervet készíttetett a felújítására. Minden környékbeli faluban gyűjtöttek felajánlásokat a renoválásra. Oroszló hívei 3410 Ft-ot ajánlottak fel. 1976 őszén így felújításra került a temetőkápolna. A műemlékesek 40.000 Ft-ot adtak hozzá. A kápolna ravatalozóként volt használva, de a műemlékvédelem megtiltotta, hogy halottat vigyenek be, ezért a kápolna előtt ravatalozták fel a halottakat.

2006 őszén a tetőszerkezet beomlott, ezért sürgősen helyre kellett állítani, melyet a település önkormányzata finanszírozott. Ekkor a temetőkápolna hátulján, az egykori egyenes záródású szentély keleti oldalán visszaállították a román kori ablakot. Ma ez az egyetlen árulkodó jel, hogy az épület kora meghaladja a 800 évet. Még csak 15 év telt el a helyreállítás óta, ám sajnos a kápolna napjainkban ismét romlásnak indult. Súlyos leázások jelei láthatók rajta.


A déli falat érdemes lenne megkutatni, és a mostani nem ide illő ablak helyébe visszaállítani az eredeti stílust, mivel bizonyára volt hosszúkás ablak a szentély déli részén eredetileg is.


Az egyenes záródású szentély keleti oldala a résablakkal, mely a közelmúltban lett visszaállítva, korábban már befalazták.


Kár, hogy ilyen csúnya itt a fal


Itt látszik a kápolna furcsa arányú tömege, hogy elbontották a szentély előtti templomhajót. A diadalív azért árulkodó jel, amit felfalaztak, és egy ajtót tettek a nyugati homlokzatra.


Tizenöt éve még kifogástalan állapotban volt. A neten lehet róla korábbi fotókat találni. Kár, hogy sok esetben silány munkát végeznek, mely mit sem ér...

Megtekintések száma: 63 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
"Ismerd meg hazádat" ...ha már a falubeliek nem ismerik...Érdekes, vagy szomorú, hogy ebben a faluban a temetőnek és a kis kápolnának ilyen a sorsa. Pedig előbb utóbb mindenki oda jut...Igaz, akkor sem fogja érdekelni őket....

Név *:
Email *:
Kód *: