11:58 PM
2021. 09. 08. KISASSZONYKOR MARÁZÁRA ZARÁNDOKOLNAK A BARANYAI-DOMBSÁG FALVAIBAN ÉLŐK

Máriakéménd búcsújáró kegyhelye után egy szerényebb forgalmú, de annál szebb környezetben található kis kegyhely vonzza évről-évre a zarándokokat Marázára. Amikor a 18. század közepén Máriakéménd zarándokhelye létrejött, innen nem messze, két faluval arrébb Marázán is csoda történt.

A hagyományok szerint Boldogságos Szűz Mária megjelent álmában egy juhász vak lányának, aki a tanácsára megmosta szemét a forrásban és meggyógyult. Egy másik legenda szerint egy horvát asszony vak lánya a kápolna melletti forrás vízében megmosakodva visszanyerte látását. Attól kezdve kis zarándokhellyé vált a helyszín, és felépült a 18. században egy fakápolna, majd a 19. század közepén kőből és téglából épült újabb. Sok csodás gyógyulás történt itt. Meggyógyult bénák hagyták itt mankójukat. Mindezek ellenére nagyobb figyelmet a hely nem kapott, megmaradt a helyiek zarándokhelyéül. Az itt történt csodás események híre sem jutott távolabbra, és az egyház sem kezdeményezte a helyszín kegyhellyé minősítését. Így nem kapott a pápa általi búcsúkiváltságokat sem, csak évente egyszer tartottak szentmisét a kápolna búcsúnapján. Maráza kegyhelye így mindmáig megmaradt annak a népi hagyományokon alapuló kis zarándokhelynek, melynek lelki ereje elsősorban az itt élők mindennapi küzdelmeit segíti.

A kápolna ajtaja minden évben egyszer, szeptember 8-án Szűz Mária születésének napján kitárul, és imára szólítja a hívek seregeit. Így volt ez idén is, és különösen öröm, hogy a megszokott 100-120 fővel szemben idén 150-en jöttek el. A szentmisét Molnár Erik szekszárdi káplán mutatta be Erb József himesházi plébános segédletével. Az eseményre a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör is zarándoktúrát vezetett, így a marázaiak mellett többen Pécsről, Geresdlakról, Liptódról, Szederkényből és más településekről is érkeztek.


Még a nagy szárazságban is csordogál a Mária-forrás.

Megtekintések száma: 77 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 ra   [Bejegyzés]
Nagyon szépen írsz.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Kellemes időben, csodás környezetben, meglepően sok résztvevővel....jó volt ott lenni.

Név *:
Email *:
Kód *: