1:44 AM
2021. 09. 11. MEKK ELEK DOLGOZOTT KISNYÁRÁDON...

A mai napra egy mesét teszek közzé, ami tulajdonképpen nem is mese, hanem kőkemény valóság.

Hosszú ideje vártuk, hogy végre elkészüljenek a kisnyárádi vallási emlékhelyek, keresztek, képoszlopok, stb. A Szent Bálint képoszlopot két évvel ezelőtt önerőből szerettük volna felújítani. Akkor egy nagyon kedvező ajánlat szerint 75.000 Ft-ért elkészülhetett volna. A kisnyárádi önkormányzat kérésére visszaléptünk, mert közölték, hogy pályáztak, és 4 db vallási emlékhely kerül felújításra még abban az évben 2,3 millió forintból. Telt múlt az idő, a képoszlop és társai csaknem akartak elkészülni.

Végül két év után a mester lejelentette, hogy kész, kéri a pénzt. (600.000 Ft-ot, már rögtön az elején anyagköltséggel együtt átvett.) Az önkormányzat munkatársai a helyszínen szembesültek azzal, hogy hatalmas átverés érte őket, ugyanis, ami itt folyt, arról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szakszerű, szakmai munka lett volna. Némi lekaparászás, kenegetés és mindössze 1 heti munkavégzés történt a 4 helyszínen. (Erre bizonyíték is van, hiszen az önkormányzat vitte ki saját autójával a vizet, anyagot, eszközöket, mert a „mesternek” semmije sem volt.)

Az önkormányzat végül engem kért fel, menjek ki a helyszínre és mondjam el véleményemet. Egy szakavatott kollégámmal mentünk ki, hogy találkozzunk az önkormányzat munkatársaival. A nézelődés közben egyszer csak a „mester” is megjelent a helyszínen (nyilván valahonnan megtudta, mire készülünk), amire nem számítottunk. Ha másra nem is, de ez arra jó volt, hogy saját szájából halljuk, hogy ezt késznek tartja és semmit nem hajlandó elismerni abból, hogy ez nem munka, amit itt végzett.

Egyet rögtön megállapítottunk a viszonylag fiatal, de igencsak rámenős és erőszakos egyénről. Még az alapvető szakmai szavakat sem ismeri, mert bármit mondtunk neki, mit, hogyan kellett volna, nem is értette, miről beszélünk. Nem maradt más hátra, mint, hogy az önkormányzat a további kifizetést (1,7 millió) nem teljesíti, és megteszi a szükséges jogi lépéseket, azaz a feljelentést. A képoszlopokat pedig valódi szakemberrel tényleg szeretnék rendbehozatni. Szomorú, hogy ilyesmi megtörténhet, mert a Szent Bálint képoszlop jelenleg rosszabb állapotban van, mint, mielőtt hozzányúlt volna. Ezt látva, valószínűleg nem jutnának szóhoz azok az egyszerű falusi mesteremberek, akik itt 200 éve éltek, és alkották meg mindenféle modern berendezés nélkül ezeket az emlékeket.

Az itt történt munkavégzésről Mekk Elek meséje juthat eszünkbe, ahol a történet főszereplője egy kecske, Mekk Mester. Mekk Elek ezermesternek adja ki magát, valójában pedig nem ért szinte semmihez sem. Számos mesterséggel megpróbálkozik, sokféle munkát, megbízást elvállal, de sokáig mindegyikre alkalmatlannak bizonyul. A házát 13 cégérrel díszíti, melyek egy-egy foglalkozást ábrázolnak. Ezekben a foglalkozásokban Mekk Elek sorra kipróbálja magát – a bábfilmsorozat minden egyes epizódjában egy-egy új szakma kerül sorra - majdnem minden esetben kevés sikerrel. Szemmel láthatóan Mekk Elek rendelkezik valamilyen ismerettel a szakmát illetően, de a javítást mindig hiányosan vagy károsodás árán végzi el. Egy medvecsaládnál a legnagyobb télben a cseréptetőt bontja le, hogy cserépkályhát készítsen, amelyet ügyesen összerak, ám tető nélkül a hideg bejön a lakásba, a kályha nem tud melegíteni. A gabonagyűjtő Hörcsögnek szélmalmot tákol, de elfelejti rögzíteni az amúgy jól megépült malmot, annak lapátjai pedig helikopter módjára repítik az égbe az épületet. Ennek tetejében, bár nyilvánvaló a kontársága és elégedetlenek a megrendelők, ő ezt még tetézi fitymáló okoskodásával, és trehányságért is fizetséget vár, ami felbőszíti a többi állatot, és leverik a cégérek közül azt, amelyikre Mekk Elek éppen méltatlannak bizonyult. Mekk Elek sajnálatos módon ezúttal Kisnyárádon járt.


Szt. Bálint képoszlop a felújítás előtt


Felújítás után


??????????????


Az egyik helyi amatőr művésszel ezt a kerámiaképet készíttette.
Egy lemezre festett kép volt benne eredetileg. Ez nem ide illik, bár,
ha csak ez lenne a probléma, nem is szólnánk...


Szent Flórián szobra a felújítás előtt


Hát ez az egy elég jól sikerült. Talán nem is ő csinálta... De, ez sincs befejezve, nem festette le a vaskeresztet a tetején, a szobor eredeti mintáit és színeit sem kapta vissza. Nyilván a legegyszerűbb egyszínű festékkel dolgozni. A középső felirat sem készült el, pedig ismert a szöveg.


A kálvária részeként a kálváriakápolnában a Szent sír felújítása még elfogadható,
de nem festette le a fülkét, pedig a kápolna többi része is fehérre van festve.
Ez régen is mindig meszelve volt. Hogy néz ez így ki???


Kálváriakereszt a felújítás után


Krisztus letört lábait állítása szerint ő maga faragta. Hát ezt még a laikus is megmondhatja, hogy valami összegyúrt anyagból egészítette ki, rendkívül hanyagul. A lábujjakat sem tudta megformázni... Hepehupás térdtől lefelé az egész.


A kereszt szára csak közepéig van rendesen glettelve. A felső rész csak simán átfestve. Úgy tűnik, nem volt kedve létrán hosszabb ideig dolgozni, gondolta, jó lesz így is...


Ez a kereszt így van kész. Benőve, földbe süllyedve, festetlenül...

DÖBBENET!!!!!!!!!!!
Az önkormányzat felajánlotta a segítségét, hogy segít a vállalkozónak kiemelni a keresztet gépekkel a földből, és akkor egy új talapzatra állíthatják. Nem élt a lehetőséggel, szerinte így jó, ahogy van. Felületkezelés címszó alatt, egy drótkefével dörzsölgette, és máris kész lett, szerinte...


Még a fej is ketté van repedve, s ki sincs javítva...


Ez egy korábbi javítás, melyet simán úgy hagyott...


Szégyenében földbe süllyedve gazosan várja ez a kereszt is,
hogy méltó módon megújuljon.

 

Megtekintések száma: 70 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 6
0
6 Endi   [Bejegyzés]
Nem tudom, de gondolom folyamatban van, bár úgy tudom előbb jelenteni szeretnék az esetet a Magyar Állam felé, mivel a támogatási összeget tőlük kapták, és, arra várnak, hogy ott az illetékesek mit "tanácsolnak".

0
5 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Változatlanul kérdezem, feljelentette az Önkormányzat ? Vagy tett valami lépést ellene ? Mert ha nem, hát akkor ott se egészen normális emberek ülnek- ha hagynak hülyét csinálni magukból....

0
4 Endi   [Bejegyzés]
Én, amikor először hallottam, mi történt, azt hittem, hogy a helyszínen azért mégsem ez az állapot fogad majd, hogy talán a küldött fotók, egy korábbi fázisban készültek, vagy bebizonyosodik, hogy nincs még vele kész az illető. De minthogy a "mester" is megjelent a helyszínen, saját szájából hallhattuk, hogy ezt tekinti a végleges állapotnak. És még fel is ajánlotta, hogy tulajdonképpen tud rajta javítani, vagy színesre festeni újabb milliókért, de 2,3 millióért ne várjon senki tőle többet...

0
3 Árkon-bokron   [Bejegyzés]
Ez borzasztó. Siralmas. Nem is találok szavakat..

0
2 garaie49   [Bejegyzés]
Ez lelketlenség a hozzá nem értéssel, szakbarbársággal együtt.
Azért kíváncsi lennék hol, milyen iskolában tanult-e egyáltalán valamilyen szakmát.
Mai világban már a végzettségi igazolványt is látni kellene, de ilyent meg nem hallottam.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
És feljelentette már az Önkormányzat, vagy csak "tervezi"? A problémát ugyan nem oldaná meg, de legalább kapna valamiféle figyelmeztetést a "mester". Én még a helyi lapokban is közhírré tenném ezt, amit itt leírtál, Valamelyik lap csak "vevő lenne" a történetre....És van FB is.

Név *:
Email *:
Kód *: