11:49 AM
2022. 01. 18. ÉVNYITÓ TÚRA A BARANYAI-DOMBSÁGBAN

2022. január 16-án, vasárnap elstartolt az év első túrája a Baranyai-dombságban. Nagy öröm volt számunkra, hogy mindaz, amit az előző években felépítettünk működik. Az új turistaútvonalak, a szelíd, dombos táj sok embert kirándulásra csábított. Már a busz érkezése előtt Szederkényben a parkolóban népes csapat gyülekezett. Miután megérkezett a pécsi járat 62 fővel indultunk el a Karasica sétányon át a Püski utca felé. Többen csodálkoztak, mennyi új ház épül/épült itt ki.
A Horvát-árok mentén jutottunk fel a szederkényi szőlő-hegyre, aminek nagy része ma már akácos és fenyves erdő. Innen már a tavaly létesített új kék négyzet jelzésű turistaúton értük el a gerincutat, majd onnan Monyoród központjába értünk. Itt egy kellemes meglepetésben volt részünk: Monyoród Önkormányzata finom zsíros kenyérrel, hagymával, süteménnyel, teával és forralt borral várta az érkező csapatot. Ebben a faluban mindig szívesen látják a turistákat, és öröm volt látni, hogy a helyi fiatalság is kiveszi részét ebből a feladatból. A csoportkép készítése után egy hangulatos erdei szurdokban jutottunk fel Monyoród és Máriakéménd határpontjára, a Margaréta-szoborhoz. Itt elmeséltem a történetét, miért került ide ez a szobor. Innen a Nagy-pincesor következett. Délben megálltunk itt egy kis pihenőre, miközben megcsodáltuk a tájat, a Mecsek hegyvonulatait.
A Lankás-dűlőn át értünk a régi máriakéméndi sípályához, mely hó híján régóta nem üzemel már. A Fűrész-kereszt érintésével jutottunk el a Nagyboldogasszony búcsújáró kegyhelyre, ahol az érdeklődők megnézhették a kegytemplomot, majd a túrát a zarándokszállás épületének pincéjében borkóstolással zártuk. A templom előtt szálltunk fel a 15.55-kor érkező menetrend szerinti járatra. Ezúton is köszönjük Monyoród polgármesterének, Simon Gábornak és a helyi aktivistáknak, hogy megvendégeltek minket túránk során.
 
Biki Endre Gábor, túravezető
 

Indulás Szederkényből

Monyoród

Simon Gábor, Monyoród polgármestere látott vendégül minket

Margaréta-szobornál

Máriakéméndi pincék

Máriakéménd

Lankás-dűlő

Közeledünk a máriakéméndi búcsújáró kegyhely felé

Nagyboldogasszony kegytemplom

Hazatérés a kegytemplomtól
Megtekintések száma: 130 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Mi is örülünk, hogy Monyoród és Szederkény is bekapcsolódott a "turistaforgalomba". Mindkét településen nagyon agilis, rátermett és segítőkész polgármester van, akiknek fontos az, ha a településüket mások is felfedezik, megismerik. Mert sajnos nem mindegyik faluról mondható ez el...

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Jó volt olvasni/látni, hogy a túrának ekkora résztvevő közönsége volt ! Az időtök is jó volt. Monyoródot pedig a kedves vendégfogadás miatt remélem szívébe zárta minden résztvevő.

Név *:
Email *:
Kód *: