Főoldal » Anyag-archívum


Az 5 csillagos Aquincum Hotel

Az elmúlt hétvégén két napot Budapesten töltöttem. Ez idő alatt két fürdőt, illetve a helyi nevezetességeket látogattam meg. Szállásom az Aquincum Hotelben volt, melynek saját fürdője van. Az épület alatt a mínusz első szinten négy medence található. A leírások szerint a Margitszigeti Magda-forrásból kapja a vizet.

Sajnos a valóság az, h ... Tovább »

Megtekintések száma: 278 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 12.13.2016 | Hozzászólások (0)

Paksnak új sós gyógyfürdője van, mely 2012-ben épült. Pécsről Paksra közösségi közlekedéssel óránként van eljutási lehetőség. Én 7.30-kor indultam és 9.25-re érkeztem meg. Visszafelé pedig a 15.33-kor induló járattal jöttem, ami 17.30-ra érkezik Pécsre.

Az igazoltan gyógyhatású víz, tette lehetővé egy nagyszabású építkezés megkezdését 2012-ben. A mintegy 3300 m2-es létesítményben azonban nem csak a gyógyfürdő kapott helyet. A kialakult új Paksi Gyógyászati Központban a gyógyfürdő épületében többféle szakellátás található: itt működnek a gyógytorna és a fizioterápiás kezelések is. A központ létrehozásával a város újabb lépést tett a modern egészsé ... Tovább »

Megtekintések száma: 294 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 12.05.2016 | Hozzászólások (2)

December 3-án, szombaton igazi hideg téli fagyos reggelen indultam útnak. Pécsről a 6.15-kor induló vonattal utaztam Darányig. Utazásom során igénybe vettem a 20%-os vasúti kedvezményt is. 55 perc utazás után 7.10-kor érkeztem meg Darányba. A vasútállomás a falutól kicsit kijjebb van. Úgy terveztem, hogy végig a zöld sáv jelzésen jutok el Barcsra és közben érintem az ősborókást is, mivel ezen a környéken még sohasem túráztam és egy ilyen nyílt túrát kiírtam magamnak a jövő évre, de akkor a túra vége nem Barcs, hanem Szulok lesz.

A zöld sáv indulási helyét végül nem találtam meg, ezért az egykori kenderföldeknél északi irányba mentem és az első 4 km-t jelz ... Tovább »

Megtekintések száma: 305 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 12.03.2016 | Hozzászólások (1)

Pécset Siófokkal napi több autóbuszjárat köti össze. Én a 7.30-as járattal utaztam odafelé és 9.50-re érkeztem meg. Visszafelé a 16.20-kor érkező járattal jöttem, ez még gyorsabb, mert sehol sem áll meg, csak Pécsen, így két óra alatt, 18.25-re meg is érkezett. Vasárnap 16.20-kor 4 db autóbusz közlekedik egyszerre Pécsre, kettő megáll több helyen, kettő pedig közvetlen gyorsjárat. Viszont már közel sincsenek annyian, mint néhány éve, buszonként nincs több 25 utasnál, így gyakorlatilag 2 vagy 3 busz is elegendő lenne.

Siófok 25.000 lakosú város és több településrészből áll, 17 km hosszan húzódik az üdülőövezet. Szép modern fejlődő város, de ami megdöbbentett, ... Tovább »

Megtekintések száma: 294 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 11.27.2016 | Hozzászólások (1)

Tájékoztatjuk a Szabari-erdőben túrázókat, hogy a Natúr Életmódtanya közelében a sárga sáv jelzés egy rövid szakaszon, mintegy 250 m hosszan nem járható, mivel az erdészet a terület egy részét villanypásztorral körbevette. A térképen 2-es számmal jelzett helyen, ha északról jövünk dél felé, akkor a sárga négyzet jelzés kiágazásához érve kellett eddig jobbra fordulni. Itt a terület lezárása miatt 100 m-t tovább kell jönni egyenesen a sárga négyzet jelzésen déli irányba, majd a Natúr Életmódtanya sarkához érve kell jobbra letérni, és felfelé a domb irányába fordulni, a villanypásztor mellett vezető úton. 150 m után a nagy tölgyfánál (bár nem nyilas jelzés van rajta), balra kell fordulni és az ösvényen immár az eredeti úton folytatható az út. Az említ ... Tovább »

Megtekintések száma: 290 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 11.21.2016 | Hozzászólások (0)

A 10.15-ös vonattal utaztam Pécsről Szigetvárra és 10.53-kor, 38 perc menetidővel érkeztem meg. Az osztrák szerelvényt a GYSEV vásárolta és a MÁV területén is közlekedik Szombathely - Búcsúszentlászló - Barcs - Pécs között. Több mint negyvenéves vagonok, a mai kor követelményeihez képest teljesen elavultak, de azért jól megkímélt állapotban vannak, szép zöld ülései még mutatósak is. Szigetváron megnéztem a felújított várat 1850 Ft-os belépőjegyet váltva, melyhez csak annyit fűznék hozzá, hogy szép és érdekes látnivaló, de a Nemzeti Emlékhelyhez nem méltó a csupán csak 300 milliós felújítás, melynek munkálatai még mindig nem teljesen készek, és sok mindenre nem is jutott pénz. Idén volt az eléggé botrányos módon megrendezett Zrínyi emlékév, a 450 éves évforduló, és az avatá ... Tovább »

Megtekintések száma: 257 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 11.19.2016 | Hozzászólások (2)


Cifra palota

Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye és a kecskeméti járás székhelye, lakónépesség szerint a nyolcadik legnagyobb, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb település Magyarországon. Bács-Kiskun megye népességének mintegy 22%-a él Kecskeméten. Évről évre nő a lakossága, már 112.000 fő, lassan lekörözi Pécset, melynek évről-évre egyre jobban fogy a lakossága. Nem is csoda, hiszen Kecskemétet fejlesztik, egyre több ipart telepítenek be. Pécset és Baranyát meg szándékosan elhanyagolják, elsorvasztják. Már régen leírták… Mi nem kaphatunk komoly fejlesztéseket, ez a megye más célokra van kijelölve… Kecskeméten minden helyijáratos buszm ... Tovább »

Megtekintések száma: 296 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 11.14.2016 | Hozzászólások (0)


A városháza épülete

„Bermuda háromszögbe kerültem” címet is adhattam volna a cikknek. Előzőleg szépen kinéztem az ineternetes menetrendi keresőbe, hogy november 1-jén (tudom, hogy munkaszüneti nap!), milyen módon lehet eljutni Pécsről Kiskunhalasra. Általában csak átszállással, de ezen a napon találtam olyat, ahol csak odafelé kell átszállni, visszafelé délután van közvetlen járat. Az utazásom eszerint a következőképp alakult volna: a távolsági buszpályaudvarról 7.10-kor indul járat Bajára. Bajára 8.30-kor meg is érkeztem és itt szembesültem azzal, hogy nem indul 8.40-kor a Mindenszentek napján a szentesi járat, amivel Kiskunhalasra utazhatnék, pedig ... Tovább »

Megtekintések száma: 304 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 11.02.2016 | Hozzászólások (0)

1292-ből származó okirat említi először a Rudas gyógyfürdő forrásait az un. Alhévizi források között. Az Anjou királyok korából ismert útleírások már "messze-földről keresett" gyógyforrásként, és fürdőhelyként jelezték. A mai fürdő közelében állt Szent Gellért templomának alapjait 1937-ben feltárták, és ugyanekkor egy fürdőmedence alapjait is megtalálták. Az eredeti fürdőt Ali budai pasa 1556-ban megkezdett munkálatokkal kijavíttatta, majd Szokoli Musztafa átépíttette, és "Zöldoszlopos fürdő"-nek nevezte el. Evila Cselebi részletesen beszámol a fürdőről úti leírásban.


A ... Tovább »

Megtekintések száma: 314 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 10.16.2016 | Hozzászólások (1)

Bár Szeged már Pécstől 192 km-re fekszik, de jó közlekedés van a két város között. Autópályás gyorsjárattal már 3 óra 10 perc alatt el lehet jutni. Szegeden érdemes a belvárosban is elnézelődni, sok látnivaló van. Az autóbusz-pályaudvartól 12 perces sétával lehet eljutni az Anna fürdőhöz (régebben városi gőzfürdőnek nevezték), ami a Tisza Lajos körúton van. A fürdő érdekessége, hogy mind a 8 medence az épület egy-egy kupolatermében helyezkedik el. Az épületek által határolt belső udvarban van egy kis zöld füves terület, ahol pihenni, napozni lehet. Szegedről visszafelé bajai átszállással jöttem, mivel a gyorsjárat nem érinti Szederkényt. Baján van a "pók", ami jó átszállási kapcsolatokat biztosít minden irányban. A pók az jelenti, hogy minden óra azonos időszakában több j ... Tovább »

Megtekintések száma: 327 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 09.18.2016 | Hozzászólások (2)

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 »